Şekil 3: Kum zambakları deniz mesafesi ortalama 60 m ye kadar olan kumullarda, denize paralel doğrultuda yetişir.
Bunun en büyük sebebinin türü koruma amaçlı çıkarılmış yasalara insanların gereken önemi vermediği olduğu kanısındayız. Normal şartlar altında sahil şeritlerinde yapılaşmanın 50 metreden başlaması gerektiği halde denize çok daha yakın alanlarda turistik işletmelerin kurulması bu durumu gözler önüne seren bir örnektir. Kimi sahillerde demir kapan gibi küçük çaplı önlemler alınmış olsa da pek çok sahilin bu basit önlemleri bile gerçekleştirmediği görülmektedir. Halihazırda bulunan yasaların uygulanmasının ve yaptırımlarının daha sıkı takip edilmesi durumunda kum zambaklarının bulunduğu sahillerin bu tür için çok daha güvenli hale getirilmesi mümkündür. Sistemin düzgün işleyebilmesi için de alınan önlemlerin halka duyurulması ve konuya dikkat çekilerek halkın bilinçlendirilmesi önemli bir basamağı oluşturmaktadır. Bu basamak dikkat çekici kamu spotları ve afişlerin hazırlanıp çoğaltılmasıyla gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda termik ya da nükleer santraller gibi deniz kenarında bulunma zorunluluğu olan yapıların inşaatından önce yakın çevrede araştırma yapılarak bölgedeki bitkilerin zarar görüp görmeyeceğinin kontrol edilmesi de büyük önem arz eder. Sahillerin güvenliğinin tam olarak sağlandığından emin olunması için de bakanlıklarca gençlerden ve yetişkinlerden oluşan kurullar kurularak derinlemesine araştırma yapılması sağlanmalıdır.
İnsanların kum zambakları ve nesli tükenmekte olan tüm türler için farkındalığının artmasının, onları korumak için daha etkin roller almasını sağlayacağını umuyor ve yeryüzünde tutunmaya çalışan tüm canlılara iyi şanslar diliyoruz.
KAYNAKÇA
● Eisikowitch, D. & Galil, J. (1971). Effect of wind on the pollination of Pancratium
maritimum L. (Amaryllidaceae) by Hawkmoths (Lepidoptera: Sphingidae). Journal of Animal Ecology, 40 (3): 673-678.
● Grassi, F., Cazzanigal, E., Minuto, L., Peccenini, S., Barberis, G. & Basso, B.G. (2005).Evaluation of biodiversity and conservation strategies in Pancratium maritimum L. for the Northern Tyrrhenian Sea. Biodiversity and Conservation, 14: 2159-2169.
● Anonim,2014.http://www.milliyet.com.tr/kum-zambagi-icinseferberlik-aydin-yerelhaber-318080/.
● http://www.endemikbitkiler.com/bitki_turleri.html
● http://www.wwf.org.tr/?1206/turkiyeninendemikbitkiturleri
● https://www.cnnturk.com/turkiye/koruma-altindaki-kum-zambaklari-ilgi-goruyor?page=2
● https://www.mynet.com/datcada-kum-zambaklari-zamani-110104390318
● http://www.hurriyet.com.tr/yerel-haberler/antalya/kemer/ciralida-koruma-altindaki-kum-zambaklari-ilgi-40972175
● https://www.ntv.com.tr/galeri/seyahat/antalya-ve-ege-sahillerinin-gelini-kum-zambaklari-plajlari-susluyor%2c7LaKDIjDrUKvLmxTKZwcmQ
● https://dalamangazetesi.com/ortaca-kum-zambaklari-populasyonunda-artis.html
● http://www.diken.com.tr/doga-katliaminda-sira-kiyikoyde-dogalgaz-santrali-icin-harekete-gecildi/
● https://azbitki.com/kum-zambagi-deniz-nergisi-pancratium-maritimum
● Demir,S. & Çelikel,F.G. (2017). Türkiye’de Doğal Olarak Yetişen Kum Zambağının (Pancratium maritimum) Farklı Özellikleri ve Önemi. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(13): 1726-1731.
● http://www.atsovizyon.org.tr/ciralida-koruma-altindaki-kum-zambaklari-ilgi-goruyor/
● https://onedio.com/haber/hem-goruntuleriyle-hem-kokulariyla-buyuleyici-ciceklerin-mitolojik-hikayelerini-biliyor-muydunuz-845022
● http://tvk.csb.gov.tr/kum-zambagi-tur-izleme-projesi-i-84112
● http://www.hurriyet.com.tr/ege/onlar-da-tehlike-altinda-40173745
● Mevzuat Bilgi Sistemi, Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik, birinci bölüm, (Değişik paragraf:RG-2/4/2013-28606)