Okulumuz 1973 yılı mezunlarından Prof.Dr.Veysel Batmaz, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne aday oldu. İstanbul Üniversitesi´nin Aralık’ta yapılacak Rektörlük seçimlerimde ilk kez Maarif Kolejli bir Profesör aday olacak. Seçimlerde mezunumuz Prof.Dr.Veysel Batmaz’a başarılar dileriz.
Rektör Adayı Prof. Dr. Veysel Batmaz kimdir?
Mehmet Veysel Batmaz, 1953 yılı Bursa doğumlu.
Merinos İlkokulu 1964 ve Kadıköy Maarif Koleji (şimdiki Kadıköy Anadolu Lisesi) 1973 mezunu.
University of Maryland'in Karamürsel Kampus'unda bir yıl sosyoloji, felsefe ve işletme okudu.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nü Şeref Diploması ile 1979'da bitirdi.
Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Halkla İlişkiler ve Gazetecilik Yüksek Okulu'nda (şimdiki Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi), Aydın Güven Gürkan'ın müdürlüğünde 1979'da asistanlığa başladı.
Mülkiye'de (Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi- Basın Yayın Yüksek Okulu- şimdiki A.Ü. İletişim Fakültesi) hem asistanlık yaptı (1980-86), hem de SBF'den Yüksek Lisans (1982) ve Doktora (1987) diploması aldı. Doktora Tezi, "Kitle İletişiminin Üniversite Öğrencileri Üzerinde Siyasal Etkisi-Ampirik Bir Model Denemesi"
University of Pennsylvania-Annenberg School for Communications'da Fulbright bursu ile George Gerbner'in asistanlığını (1982-92) yaptı; Annenberg'den "Master of Communication" (ikinci Yüksek Lisans) diploması aldı (1985). Master Tezi, "Fas-Marakeş'te Televizyonun İlkokul Çocuklarına Etkisi"
Jürgen Habermas'ın, Yugoslavya-Dubrovnik'te, 1982 ve 1983 yazlarında kısa dönemli seminer öğrencisi oldu.
Amerika Birleşik Devletleri'nden dönüşü ertesinde, 1986 yılında üniversite'den istifa etti. Reklam sektöründe araştırma müdürü olarak çalıştı (Manajans/Thompson), kendi iletişim ve araştırma şirketini (Panajans) kurdu. 2000 yılına kadar, Verso şirketi (Dr. Erhan Göksel) ile birlikte çok çeşitli siyasal ve kamusal iletişim kampanyası düzenledi ve ülkenin önemli siyasilerine danışmanlık yaptı.
1990 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nden doçent oldu. Boğaziçi, Anadolu, Marmara, Maltepe üniversitelerinde 1986-2004 yılları arasında ders verdi.
1994-99 arasında, Sefa Sirmen başkanlığında, İzmit Büyükşehir Belediyesi Danışma Kurulu üyesi olarak görev aldı.
1993-97 arasında Liverpool John Moores Üniversitesi Beykent Kampusünün kurucusu, Akademik Direktörü oldu ve Mütevelli Heyeti üyeliğinde bulundu.
1995-99 arasında T.C. Beykent Üniversitesi kuruluşunda üç kurucudan biri olarak görev yaptı ve Güzel Sanatlar Fakültesi kurucu Dekan'ı ve Mütevelli Heyeti üyesi oldu. 1997 yılında profesör oldu.
2000 yılında, 1995'ten beri yarı-zamanlı ders verdiği İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde tam zamanlı profesörlüğe atandı. 2004-2007 arasında İstanbul Üniversitesi Senatörü olarak görev yaptı.
İletişim, sosyal psikoloji, medya, uluslararası ilişkiler-siyaset ve Türk dili üzerine yayınlanmış 11 kitabı, modernite ve sosyal psikoloji üzerine 2 derleme ve çeviri kitabı, yüzlerce makalesi ve katıldığı konferanslarda sunduğu elliye yakın tebliğ'i var.
CEM (Cultural Environment Movement Vakfı-USA); TÜRSAK (Türkiye Audio-Visiuel Sinema Kültür Vakfı); Bilişim Vakfı; Tarih Vakfı kurucu üyesi ve TÜRSAK Yönetim Kurulu Üyesi.
Ural Devlet Üniversitesi (Ekaterinburg-Rusya), Akdeniz Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından kurulan ve sürdürülen Non-Western Perspectives in Mass Communication (Kitle İletişiminde Batı-dışı Yaklaşımlar) konferanslarının kurucusu ve eş başkanı.
Verso-SAM'ın, Çin işlerinden sorumlu fahri danışmanı.
2007 yılında, Rektör Mesut Parlak tarafından, İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Başkanı iken, "görevden uzaklaştırma," "yönetim görevinden ayırma" ve "görevden çekilmiş sayma" cezaları ile İstanbul Üniversitesi'nde kamu görevi yapamaz duruma getirildi ve 1 Kasım 2007'de kovuldu. Açtığı dört idari davayı kazanarak, 29 Mayıs 2008 tarihinde göreve tekrar başladı. Ayrıca, Rektörlerin ve YÖK'ün "Vekil Dekan" atama işlemlerini idari mahkemeye iptal ettirdi.
Halen, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm başkanı ve rektör adayı.
Prof. Dr. Veysel Batmaz'ın kitapları:
Telif Eserler:
Medya Türkiye'ye Düşman Yetiştiriyor, Salyangoz Yayınları, Nisan 2008
Kıbrıs'ı Verelim Musul'u Alalım, Salyangoz Yayınları, Şubat 2008
Atlantis'in Dili Türkçe, (C. Batmaz ile birlikte), Salyangoz Yayınları, Ekim 2007
Medya Popüler Kültürü Gizler, Karakutu Yayınları, İstanbul, Mart 2006
Yanlış Medyada Doğru Söylenmez, Naos Yayınları, İstanbul, Nisan 2004
Karartma- Rtük Rütüklenemez, Karakutu Yayınları, İstanbul, Ekim 2003
Medyaya Düşman Yetiştiriyorum, Karakutu Yayınları, İstanbul, Nisan 2003, İkinci Baskı, Ekim 2005
War and Peace in Television: Cultural Indicators of Television in Turkey-A Content Analysis of Reagan and Gorbachov Summit, NATO Publications, Brussells, 1997, mimeograph.
R & D Level of Turkish Telecommunications and Enformatics Sector, (with Asu Aksoy) TÜBİTAK-TTGV (World Bank), 1996, mimeograph.
Televizyon ve Aile: Elektronik Hane (Asu Aksoy ile birlikte), T.C. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yayınları, Ankara, 1995
Ben ve Toplum-Sosyal Psikoloji, (Galip İsen ile birlikte ders kitabı-ilk baskı Barlas Tolan ile), Teori-VERSO Yayınları, Ankara, 1985; İkinci Baskı, OM Yayınları, İstanbul, Ekim, 2002; 3. Baskı Salyangoz yayınları, 2006
Çeviri ve Derlemeler:
Stanford, Milgram, Şerif ve Asch, Otoriteryen Kişilik, (Derleyen ve Önsöz "Adorno'nun Sarkacı": Veysel Batmaz; Çeviren: Mehmet Gürkaynak ve Veysel Batmaz), Salyangoz Yayınları, Mayıs 2006
Arif Dirlik, Global Modernite ve Sosyalizm, (Derleyen, Çeviren ve Önsöz "Radikal Geçmişler": Veysel Batmaz), Salyangoz Yayınları, Mayıs 2006